Aksaray eskiden nerenin ilçesiydi?
Aksaray, Türkiye’nin Orta Anadolu bölgesinde, kısmen Konya Havzası’nda ve kısmen Kapadokya’da bulunan bir ildir. Merkezi Aksaray şehridir. Daha önce bir il iken, 1933’te ilçe yapılmış ve Niğde’den ayrılarak 15 Haziran 1989 tarihli 3578 sayılı Kanunla tekrar il olmuştur.
Aksaray’ın yeni ismi nedir?
Şehrin Hitit ismi yaklaşık iki bin yıl kadar varlığını sürdürdü. Ancak Kapadokya kralı Archelaus (MÖ 1. yüzyıl – MS 17) MÖ yıllarında ticaret yolları üzerinde stratejik öneme sahip şehri yeniden inşa ettikten sonra, “Archelaus Şehri” anlamına gelen Archelais (Ἀρχελαΐς) Aksaray’ın yeni ismi oldu.
Aksaray adını nereden aldı?
Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın burada yaptırdığı yapılardan dolayı Aḳsara adının yerelleştiği ve dolayısıyla ismin Aksaray şeklini aldığı görülmektedir.
Aksaraya neden Aksaray demişler?
Sultan II. Şehir 1170 yılında Kılıç Arslan tarafından yeniden inşa edildi ve yerleşim yerine yaptırdığı saray nedeniyle “Aksaray” adı verildi. Sultan çoğunlukla şehirde yaşadığı ve şehirde askeri tesisler Sultan tarafından inşa edildiği için kendisine Dârüzzafer, Dârürribât ve Dârülcihâd ünvanları verildi.
Aksarayı kim il yaptı?
Selçuklu şehri olan Aksaray’ın, 13 Ekim 1920’de Mustafa Kemal Atatürk başkanlığındaki TBMM tarafından bağımsız vilayet ilan edildiğini, ancak 1933 yılında mülkiyetinin kaldırıldığını belirten Vali Ataklı; “1933’ten 1989’a kadar geçen 56 yıllık ilçelik süresince…
Aksaray hangi Türk boyundandır?
Kargın Boyu: Kargın boyu Afyon, Ankara, Kırıkkale, Antalya, Balıkesir, Çorum, Erzincan, Eskisehir, Kastamonu, Kırşehir, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Aksaray, Sivas, Tokat illerinde yaşamaktaydı.
Aksaray’ın neyi meşhur?
Aksaray’ın nefis geleneksel lezzetleri arasında milföy böreği, kompres, sepe, erişte, kuskus pilavı, poğaça, mantı, kuru fasulye, soğan, çuval böreği ve arabası en ünlüleri arasındadır.
Şehri süleha ne demek?
Bu nedenle iyilerin, adillerin ve salihlerin yaşadığı Aksaray’a “Şehr-i Süleha” yani “iyilerin yurdu” ve “salihlerin yurdu” denilmiştir.
Aksaray’ın en büyük ilçesi hangisidir?
şehrin; Aksaray merkez ilçenin yanı sıra Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi ve Sultanhanı ilçelerinde yer almaktadır. Aksaray Merkez İlçesi; 3.935 km2 yüzölçümüyle Aksaray’ın en büyük ilçesidir.
Aksaraylılar Alevi mi?
Aksaray ise sekiz ilçesi ve yüzü aşkın köyüyle dördüncü sırada yer alıyor.
Aksaray ne zaman bir şehir oldu?
1933 yılına kadar 13 yıl vilayet olarak hizmet verdikten sonra vilayet lağvedildi. 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle 20.03.1933 tarihinde ilçe olarak Niğde’ye bağlandı. 56 yıl kaza olarak kalan Aksaray, 15 Haziran 1989’a kadar 15.06.1989 tarihinde il oldu.
Darü z zafer ne demek?
Şehir, “Zafer Ülkesi” anlamına gelen Darü’z-Zafer ve Darü’l-Cihad adlarıyla anılmaya başlandı.
Aksaray il olmadan önce nereye bağlıydı?
Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancak olan Aksaray, 1920 yılında il olmuş, 1933 yılında il statüsü kaldırılarak Niğde’ye ilçe olarak bağlanmış, 15 Haziran 1989 tarihinde ise tekrar il olmuştur. Aksaray’ın adının ilk kez antik Hitit metinlerinde geçen “Nenessa (Nenossos)” olduğu sanılmaktadır. M.Ö.
Kaç tane Aksaray var?
Aksaray’ın 8 ilçesi ve 192 köy ve beldesi bulunmaktadır: Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi. En önemli nehir Uluırmak’tır.
Aksaray ne denir?
Aksaray ismi hakkında birçok söylenti ve efsane vardır. İranlılar bölgeyi işgal ettiklerinde, ona “güzel atlar diyarı” anlamına gelen “KAPPADOKYA” adını verdiler.
Aksaray ne zaman bir şehir oldu?
1933 yılına kadar 13 yıl vilayet olarak hizmet verdikten sonra vilayet lağvedildi. 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle 20.03.1933 tarihinde ilçe olarak Niğde’ye bağlandı. 56 yıl kaza olarak kalan Aksaray, 15 Haziran 1989’a kadar 15.06.1989 tarihinde il oldu.
Niğde hangi ilden ayrıldı?
Niğde, Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illeriyle komşu olup, güneyde Bolkar Dağları ile İçel ilinden, güneydoğuda Aladağlar ve doğuda ise Adana ilinden doğal sınırlarla ayrılır.
Eskil ne zaman ilçe oldu?
Eskil, 9 Mayıs
Aksaray mı büyük Niğde mi?
1933 yılında çıkarılan bir kanunla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray, nüfus, alan ve kalkınma bakımından bağlı olduğu Niğde ilinden ileride olduğu için bunu kabullenememiştir.