Bağlantılı dava ne demek?
Öte yandan, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 38. maddesinin en üst başlığı “ilgili davalar”dır. Ancak ilgili hüküm incelendiğinde, “ilgili davalar” teriminin, aralarında bağlantı bulunan birden fazla davanın birleşmesini ifade ettiği varsayılmaktadır.
Şahıs varlığına ilişkin davalara kim bakar?
Kişisel varlığı ilgilendiren davalar Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yetkisindedir. Özel hükümlere sahip diğer mahkemelerin yargı yetkisine girmeyen tüm davalar ve konular Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından görülür.
İdare hakim hangi davalara bakar?
Türkiye’de idari mahkemeler, Danıştay, mali mahkemeler ve idari mahkeme sistemi içindeki bölge idare mahkemelerinin yargı yetkisi dışında kalan davalara bakmakla görevlidir. Bunlar, çıkarları idari eylem ve işlemlerden zarar gören kişilerin idari makamlara karşı iptal davası açtıkları mahkemelerdir.
Birleştirme talepli dava nasıl açılır?
Davaların birleştirilmesi talebi, başvuru yoluyla veya duruşmada sözlü olarak yapılabilir. Mahkeme, önündeki iki dava arasında bir bağlantı olduğunu tespit ederse ve yargılamanın daha iyi akmasını sağlamak için gerekli görürse, bu iki davayı birleştirmeye karar verir.
Bağlantılı dosya ne demek?
Nasıl çalışır? Dosyaları kendi içlerinde bağlantılı tutarak dosyalara kolay erişim sağlamak için tasarlanmıştır. Örneğin, ihaleler için gereken dosyalar arasında faturalar, ihaleye katılan şirketlerin listesi ve şartnameler yer alır.
Bağlantılı dava nedir CMK?
CMK’nın 8/1. maddesinin fıkrasında; “Bir kimse birden fazla suçla itham ediliyorsa veya birden fazla sanık herhangi bir sıfatla bir suçla ilişkilendiriliyorsa aralarında bağlantı vardır.” denilmektedir. “Bunlardan her biri bağımsız birer suç teşkil etmekle birlikte, aralarındaki bağlantı sebebiyle birbiriyle bağlantılı olan suçlara bağlantılı suçlar denir.”
Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakıyor?
Asliye hukuk mahkemeleri; tapu iptali, menşei müdahalesi ve tahribi, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali, kamulaştırma, yaş düzeltme, isim düzeltme ve her yıl miktarı ve değeri değişen tapu sicilinin düzeltilmesi davalarına bakar.
Yargıda en üst merci kimdir?
3.
Mahkemede en yetkili kişi kim?
Bu kararları verme yetkisine sahip olanlar mahkemede hâkim ve savcı gibi tüzel kişilerdir.
Danıştay hangi davalara bakar?
İdari davaların görüldüğü mercidir. Danıştay, idari yargı alanında en yüksek yargı yetkisine sahip idari mahkemedir (Danıştay Kanunu’nun 1. maddesi). Danıştay, itirazları incelemek, bazı idari hukuk konularında diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davaları ilk derece mahkemesi olarak görmekle görevlidir.
1 derece hakim maaşı ne kadar?
Bugün yeni atanan bir hakim-savcı yaklaşık 62.000,00 TL, birinci derece hakim-savcı ise yaklaşık 73 TL maaş alıyor.
Hakim ile savcı arasındaki fark nedir?
Hakimler, yasal süreçte bağımsız ve tarafsız kararlar vermekten sorumludur. Savcılar ise suçları soruşturmak ve kamu adına dava açmak gibi görevleri yerine getirir. Avukatlar müvekkillerini savunur ve haklarını korur.
Dava birleştirilirse ne olur?
Birleştirilmiş davalarda tek bir duruşma yapılır ve ortak delil sadece bir kez alınır. Bu, mahkemeye aynı yargı bölgesindeki uyuşmazlığın tüm taraflarının çıkarlarını belirleme ve değerlendirme ve uyuşmazlığı bu çerçevede çözme fırsatı verir.
Birleştirme talepli dava dilekçesi nedir?
Dosyaların birleştirilmesi talebine örnek; Farklı referans numaraları altında fakat aynı konu ve aynı taraflarla açılmış, biri hakkında alınan kararın diğerini etkilediği iki ayrı dosyanın birleştirilmesi talebine örnektir.
Dosya hangi mahkemede birleştirilir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Bağlantı talebi nedir?
Yeni binaların elektrik dağıtım sistemine bağlanması için yeni bağlantı talebi yapılır. Başvuru, elektrik dağıtım şebekesine bağlanması talep edilen dairenin sahibi tarafından yapılabileceği gibi, belirtilen lokasyonda tasarrufları bulunan gerçek ve tüzel kişiler tarafından da yapılabilir.
Davalar neden birleştirilir?
Uyuşmazlığın özel durumunda, tarafların iddia ve itirazlarının birlikte değerlendirilmesi, davalar arasında hukuki ve olgusal bir bağlantının olduğu ve bir davada alınacak kararın diğerini etkileyeceği varsayımına dayanır. Bu nedenle, davalılara karşı ileri sürülen iddiaların birlikte görülmesi gerekir.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA YARGILAMASINA ETKİSİ İlke olarak ceza ve hukuk mahkemesi kararları birbirini etkilemez.
Hangi davalar birlikte açılabilir?
İlgili olduğu bulunan davalar birleştirilebilir. İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı yetkisindeki aynı derece ve unvandaki hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir.